Display-ul cu aproape zero energie folosita

Dupa 7 ani de cercetare, Universitatea din Cincinnati, SUA, a reusit sa realizeze un display ce nu are nevoie aproape deloc de energie. Acest dispozitiv imbina caracteristicile atat ale unui e-Reader, cat si ale tehnologiei LCD, fiind capabil sa afiseze in lumina naturala puternica pana si continut video “zero” energie folosita.

Insa cel mai important aspect este acela ca noul dispozitiv poate fi produs in fabricile existente , avand in vedere ca o noua fabrica ce produce LCD costa aproximativ 1.4 miliarde euro pentru a fi construita.

In prezent, dispozitivele electronice pot fi impartite in 2 categorii : dispozitive ce ofera functii limitate si viteze de afisare mici cu un consum redus si dispozitive precum telefoane mobile, laptopuri ce ofera o saturatie a culorilor ridicata si o viteza mare de afisare pentru continutul video cu pretul unui consum ridicat de energie.

Noul display promite sa faca tot ce fac cele 2 categorii : necesita consum foarte scazut deoarece se foloseste de lumina ambientala si permite si o mare viteza de afisare.

Acest lucru e realizat prin folosirea a doua straturi de lichid (ulei si pigment fluid) pozitionate in spatele ecranului iar intre cele doua straturi sunt electrozi ce functioneaza asemenea unei oglinzi.

Lumina ambientala patrunde in dispozitiv prin ecran, trece de primul strat de lichid , atinge electrozii si se reflecta inapoi spre ochiul utilizatorului, ceea ce asigura perceptia unei imagini sau continut video , luminos cu o paleta de culori saturata.
Dispozitivul functioneaza asadar prin aplicarea unei mici sarcini electrice asupra electrozilor ce asigura schimbul de particule dintre cele 2 straturi.
Practic stratul de pigment este deasupra si blocheaza lumina iar cand este necesar ca in acel punct sa fie un punct de lumina, se aplica o sarcina electrica ce face ca particulele de fluid sa ajunga sub electrozii reflectori si particulele de ulei sa urce deasupra pentru a permite trecerea luminii.

Astfel , daca aceasta tehnologie se pune la punct, avand in vedere ca se poate realiza in fabricile existente, putem spera ca in curand vom avea acces la astfel de displayuri ce folosesc o cantitate infima de energie.

5 Comments to “Display-ul cu aproape zero energie folosita”

 1. Display-ul cu aproape zero energie folosita…

  Dupa 7 ani de cercetare, Universitatea din Cincinnati, SUA, a reusit sa realizeze un display ce nu are nevoie aproape deloc de energie. Acest dispozitiv imbina caracteristicile atat ale unui e-Reader, cat si ale tehnologiei LCD, fiind capabil sa afisez…

 2. [...] Display-ul cu aproape zero energie folosita [...]

 3. [...] Display-ul cu aproape zero energie folosita Wed Oct 20, 2010 16:53 pm Dupa 7 ani de cercetare, Universitatea din Cincinnati, SUA, a reusit sa realizeze un display ce nu are nevoie aproape deloc de energie. Acest dispozitiv imbina caracteristicile atat ale unui e-Reader, cat si ale tehnologiei LCD, fiind capabil sa afiseze in lumina naturala puternica pana si continut video “zero” energie folosita. Insa cel mai important [...] [...]

 4. Manuel 20 October 2010 at 10:41 pm #

  Interesanta inventie. Ar fi bine ca sa le si scoata mai repede pe piata. E bine ca se orienteaza spre consum minim. Castigam noi, dar si ei.

 5. Laura Tomescu 25 October 2010 at 1:12 pm #

  @ Manuel: asteptam si noi! Cand se vor comercializa, vom reveni cu un articol :)


Leave a Reply